Wegatleten Bart Verkaemer en Tim Soenens zetten knappe prestatie neer in Franse veldloop

Voor de negende keer trok Bart naar de Cross International de Beauregard in Hérouville Saint-Clair (departement Calvados Frankrijk). Tim was voor het eerst van de partij. Zij maakten samen met Frederic Van Den Heede en Christian Plume deel uit van het team van Sportcomité Brugge. Guido Baert van Sportcomité Brugge is sinds jaren bevriend met de organisatoren van deze wedstrijd en kreeg weer een uitnodiging om met enkele bevriende atleten aan deze cross deel te nemen.

Voor de geïnviteerde teams is deze wedstrijd een unieke belevenis. De wedstrijd gaat door op het kasteeldomein Beauregard. De atleten en begeleiders logeren letterlijk midden op het crossparcours. De maaltijden worden geserveerd in het gerestaureerde kasteel en slaapplaatsen zijn voorzien in een bijgebouw.

Zaterdag 16/01/2016, vroeg in de morgen, vertrokken wij richting Frankrijk om rond de middag, na een rit van 450 km, aan te komen op het domein Beauregard. Op het kasteel werden wij ontvangen door het team van Sporting Club Hérouville Athlétisme, de organisatoren van deze wedstrijd, die nog volop aan de voorbereidingen bezig waren. Het eerste aperitiefje werd vriendelijk afgewezen, er stond immers nog een training op het programma. Wij kregen onze slaapplaats toegewezen en na de installatie volgde de verkenning van het parcours en een lichte training. Na een verfrissende douche trokken wij nog naar het vlakbij gelegen Ouistreham, een kleine vissershaven waar ook de Ferryboot van de lijn naar Portsmouth aanmeert. Na een kleine strandwandeling was er nog tijd voor een drankje in een plaatselijke bar. Om 19u30 werden wij dan op het kasteel verwacht voor het avondmaal. Na het eten nog wat napraten en de tactiek voor morgen bespreken. Die beklimming neem je best rechts, in die afdaling moet je links lopen, in die bocht moet je de buitenkant nemen…. en nog veel meer gouden tips. Om 22u30 dan plichtbewust het licht uit, want morgen moeten wij fris zijn voor de wedstrijd!!!

Zondagmorgen om 8u30 iedereen op de afspraak voor het ontbijt. Lekkere verse Franse stokbroden met kaas, hesp, confituur, choco… Keuze genoeg. Na het eten nog wat blijven hangen en kennismaken met de andere buitenlandse teams uit Engeland en Hannuit. Daarna nog even ontspannen en een uurtje platte rust. Om twaalf uur volgde dan de laatste maaltijd voor de wedstrijd. Er was weer keuze te over met wijn en taart in overvloed, maar de atleten hielden het voorbeeldig bij een lichte pastaschotel, de begeleiders daarentegen konden zich laten gaan.
Terug naar de kamer en vanaf nu volledige focus op de wedstrijd. Christian kon door een ongeval op training niet starten maar ontpopte zich tot de ideale Mental Coach.
Om 15u25 moesten Bart en Frederic aantreden in de wedstrijd voor Masters. In deze zware cross met steile hellingen en afdalingen en veel scherpe bochten over een afstand van 8360 m gingen 91 deelnemers van start. Frederic en Bart zetten een goede prestatie neer en behaalden respectievelijk de zesde en achtste plaats.
Om 16u05 was Tim dan aan de beurt. De senioren moesten 9860 m afleggen. Er vormde zich al snel een kopgroep van drie en daarachter een viertal met Tim. Tim hield goed stand in zijn groepje en in de tweede wedstijdhelft loste hij zijn gezellen een voor een. De kopgroep was ondertussen ook uiteengevallen. Tim verzwakte niet, kon het gat dichtlopen op de man in derde positie en ook deze achterlaten. In een zeer sterke laatste ronde kon hij zijn plaats vasthouden en mocht als derde op het podium. Euforie voor gans het team!

’s Avonds volgde dan nog de receptie en avondmaal op het kasteel. Er werd nog lang nagepraat met de organisatoren. Zij waren zeer tevreden over de buitenlandse teams die zij hadden geïnviteerd. De Engelsen wonnen de Masterscross. De atletiekclub uit Hannuit, die met een volledig jeugdteam aanwezig was, behaalde meerdere podiumplaatsen en Sportcomité Brugge noteerde, met slechts drie atleten aan de start, twee top tien plaatsen bij de Masters en een derde plaats bij de Seniores. De voorzitter beloofde dat, indien de clubkas het toelaat, volgend jaar dezelfde teams weer uitgenodigd zullen worden.

Na nog een goede nachtrust en lekker ontbijt namen wij op maandagmorgen afscheid van de mensen van Sporting Club Hérouville Athlétisme en keerden voldaan terug.
Iedereen kan terugblikken op een fantastisch weekend!

Ignace Verkaemer

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.