Filip Naert verlegde zijn grenzen en trok naar Porto om zijn marathon te proberen.

Filip begon in 2015 terug met wat wedstrijden te lopen en sloot zich aan bij de Joggingclub van Molenland. Het zou mij niet verwonderen als hij zou doorgroeien en zich aansluiten bij AVMO. Want crossen kan hij en met een VAL nummer kan je aan alle crossen meedoen. Hierna volgt zijn relaas van de marathon in Porto. Filip werd 925ste in 3u27’43”.

“Porto, Comino Potuguès van Lissabon naar Santiago de Compostella. Het sprak mij aan: een wereldstad, city trip, marathon, grenzen verleggen en genieten van een nieuwe uitdaging. Dan sta je daar aan de start…een massa deelnemers achter je aan, groep A,  je hebt nog geluk om vooraan te staan. Mijn opdracht was lopen op HS (hartslag) 146 met een maximum van 173. Dus zeker niet te snel starten zoals in Breweries en Flanders Field.

Startschot ! Km 1 …oei zo vlug al. Km 5 en HS 164 … ik moet vertragen. Km 8 Matosinhos, de leiders zijn daar, die hebben het ronde punt al genomen: ik tel er 8 : allen Afrikanen. Hey, waarmee ben ik bezig ? Een marathon met de besten van de wereld … èn ik zit in diezelfde wedstrijd. Dit kan alleen in een marathon! Nooit verwacht. Ik heb dit nog nooit echt gezien; ja enkel op TV. Ongelooflijk, gewoon zot… Een bocht naar rechts, de eerste Afrikaanse, elegant, zo scherp, wauw en met wat een kracht zet ze na de bocht terug aan.

Ik zit huh… al 2,5km achter en het gaat niet meer zo goed als daarnet. Ik word door nog meer lopers ingehaald. Km 10, mijn benen doen pijn…ik krijg mijn HS niet meer naar beneden, maar de pacemakers van 3u15′ zitten nog net achter mij. Km 13… ze zijn daar, die kasseien doen pijn. Km 15… ik moet drinken, een gelleke, even wandelen… de 3u15 moet ik laten gaan… verdorie alles doet pijn…ik ga moeten stoppen… helemaal kapot. Dus wandelen, want die HS moet naar beneden, onder de 120. De groep van 3u15 is al honderden meters voor… de zon, langs de Douro, Compostella… de groep van 3u30 is nog achter… het gaat terug beter… ik zie de ijzeren brug (Piusbrug) en massa’s volk… nu naar Villa Nova Gaia, de Porthuizen en weeral die kasseien…

De leiders zijn daar terug… huh al 8km achter ! Respect, die lopen gemakkelijk en het zijn ook mensen. Half koers… er zitten er misschien al 1000 voor mij, maar ik word toch minder ingehaald. Nu moet ik doorbijten! HS blijft constant 154… en de anderen zien ook af. Het gaat weer beter. Terug over de ijzeren brug… ik ben nu bijna aan km 30. Draaipunt op 32 km…nog geen pacemakers van 3u30 te zien. Ik zie gele truien. Ik ga mee met die gele truien, hola nu tegen wind langs de Douro en dat tot aan de finish ! Kasseien.. gevaarlijke kassei afdaling..ik kan de gele truien volgen en begin terug in te halen..de zon  Km 35 (nog 7 en ik heb nu 2u52). Verdikke nog geen 3u30 achter mij. Joepie; mijn benen doen pijn , maar ik voel het niet meer; ik ruik de finish. Het wordt genieten. Ik loop misschien wel een beetje scheef of wat dan ook. Foert. Laatste Km bergop… tientallen aan het wandelen … ik trek door… die laatste helling in de laatste km… mij tanden kraken… daar zijn de bogen…Compostella ik heb je ! Mijn heldentocht in 3u27’43” en HS van 168 en een PR. ” Porto was mooi …maar geen wauw .

Tot zover dit sfeerverslag. Filip Naert werd 32ste in de categegrie +55. In totaal waren er 4.746 aankomsten, waarvan 78 Belgen. De winnaar liep 1u11’48” en de eerste dame 2u29′.

Erwin.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.